To można zamrozić, a to włożyć w słoiki. Jak nie zmarnować jedzenia po świętach?

Dodano:
Zamrażarka Źródło: Shutterstock / hedgehog94
Świętowanie zostawia po sobie nie tylko miłe wspomnienia, ale często także pełną lodówkę jedzenia. Podpowiadamy, co zrobić z jedzeniem po świętach.

Nie lubisz marnować jedzenia? Przeczytaj nasz krótki poradnik. Jedzenie po świetach można bezpiecznie zamrozić, zamknąć w słoikach albo przekazać dalej. Warto jednak znać kilka zasad.

Mrożenie jedzenia po świętach

Mrożenie to jeden z najprostszych sposobów na przedłużenie życia świątecznych potraw. Kluczowe jest, by przeznaczone do zamrożenia jedzenie było świeże i przechowywane w lodówce.

Do mrożenia nadają się:

  • mięsa pieczone i duszone – schab, karkówka, indyk, wołowina, najlepiej pokrojone w porcje,
  • wędliny – zarówno w całości, jak i w plastrach, szczelnie zapakowane,
  • bigos i kapusta z grzybami – świąteczne klasyki, które bardzo dobrze znoszą mrożenie,
  • zupy – barszcz, grzybowa (bez dodatku śmietany),
  • pierogi, uszka, kluski – najlepiej mrozić je rozłożone na tackach, a potem przesypać do woreczków,
  • smażone ryby (najlepiej bez panierki),
  • ciasta bez kremów i galaretek – makowiec, sernik, piernik, babka.

Nie należy mrozić: sałatek z majonezem, śledzi, karpia w galarecie, potraw z dużą ilością świeżych warzyw liściastych oraz deserów z bitą śmietaną. Każdy pojemnik warto opisać datą i zawartością. Większość potraw najlepiej spożyć w ciągu 2–3 miesięcy.

Pasteryzowanie jedzenia po świętach

Jeśli nie chcesz zajmować miejsca w zamrażarce, część potraw można zawekować. To dobry sposób na przechpwanie mięs czy zup.

Do słoików nadają się:

  • mięsa w sosie,
  • bigos i kapusta,
  • wywary i zupy (bez makaronu i ziemniaków),
  • smażone ryby (można je zapasteryzować w zalewie octowej).

Słoiki należy pasteryzować 20–40 minut, a w przypadku mięs nawet dwukrotnie. Przechowywane w chłodnym i ciemnym miejscu mogą przetrwać kilka tygodni, a czasem nawet kilka miesięcy.

Oddawanie jedzenia po świętach

Jeśli wiesz, że nie zdążysz zjeść wszystkiego, dobrym rozwiązaniem jest przekazanie jedzenia innym. W wielu miejscach funkcjonują inicjatywy, które umożliwiają bezpieczne dzielenie się nadmiarem jedzenia.

Gdzie można oddać jedzenie:

  • jadłodzielnie – ogólnodostępne lodówki i półki, często przy domach kultury, kościołach lub fundacjach,
  • banki żywności – przyjmują produkty o dłuższym terminie przydatności, czasem także domowe wypieki,
  • fundacje i stowarzyszenia pomocowe – wspierające osoby w kryzysie bezdomności lub rodziny w trudnej sytuacji,
  • schroniska i noclegownie – po wcześniejszym kontakcie i ustaleniu zasad,
  • lokalne grupy sąsiedzkie i społecznościowe – np. w mediach społecznościowych.

Do oddania nadaje się jedzenie świeże, odpowiednio zapakowane i opisane. Najczęściej akceptowane są ciasta, pieczywo, owoce, zupy, dania jednogarnkowe oraz zapakowane porcje obiadowe.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...